27 Ocak 2012 Cuma

MOUSSA SOW

Nerdeyse her maç yazımın sonunda değinmeden edemediğim Moussa Sow sonunda Fenerbahçe ile 4,5yıllık anlaşmaya imza attı. 26 yaşındaki Senegal'li daha ilk açıklamasında farklı olduğunu gösterdi, gol atmaya ve kendi daha da geliştirmeye geldiğini söyleyerek taraftarın ondan olan beklentilerini bir kat daha arttırdı. 

Sow Fenerbahçe'ye ne katar, ne yapar, nasıl biridir sorularına kendi izlenimlerimle cevap vermeye çalışayım.


  • Öncelikle Sow bitirici bir oyuncudur. Özellikle son vuruşlardaki başarısı, tek vuruşla gol yapabilme özelliği, ceza sahası içindeki tehlikeli son vuruşları Türkiye'de fazlasıyla gol atmasını sağlayacaktır.
  • İkinci olarak Sow iyi şut atar ve biz bu şutlarını her maç 3-4 defa göreceğiz  ve bununla kalmayıp şutlarındaki isabet oranı genelde yüksektir. Tabi ki hepsinde istenilen sonuç olmayacak ama top ayağına geldiğinde her an gol olmasını bekleyebiliriz ondan.
  • Fransa liginde birçok maçta çekilen şutların kaleciden,direkten,rakipten dönmesi ile birçok pozisyonu tamamlayabilen bir özelliği de var ki Baroni, Topuz, Stoch gibi bol şut atan oyuncuları düşündüğümüzde bu tarz gollerini de sık sık görebiliriz. Şampiyonlar liginde Moskova'da Cska karşısında attığı gol iyi bir örnek..
  • Kaleye yakın olma arzusu yüksek biri olduğu için topu aldığında şut açısı yoksa içeri girmeyi deneyecektir ve bu da ona birçok pozisyonda faul yapılmasına yol açacak ve kart,duran top gibi artıları da olacaktır.
  • Geçen yıl onu yukarı çıkaran performansında büyük sahiplerinden biri de Gervinho'ydu. Çünkü Gervinho topla beraber içeriye doğru katederek topu, son vuruş ustası Sow'a atıp atakları golle sonuçlandırıyorlardı.Ancak bu yıl Hazard ve Joe Cole'ün daha çok boş alanda topla ilerleyip bireysel özelliklerini daha fazla kullanma arzuları Sow'un istatistiklerini düşürdü.Fenerbahçe'de Stoch ve Caner'in soldan getirip ona çıkaracağı paslar da gol oranını arttıracaktır. Ayrıca M.Topuz da geçen seneki gibi asistçi özelliğine tekrar kavuşursa bu da gol sayısını arttırır. 
  • Nobre geldiğinde sırtı dönük oynamasıyla ve hava toplarındaki hakimiyetiyle birçok maçta gol atmış ve attırmıştır. Sow'a baktığımızda da pivot özelliği yok ancak doğru zamanda kafaya çıkabilen bir oyuncu ve sırtı dönük oyunu da iki ayağını kullanabilmesinin de avantajıyla rahatlıkla oynayan biri.
  • Geçen yıl araya atılan toplar ve attığı şutlarla birçok gol buldu. Ancak bu gollerde önemli paylardan biri de Cabaye ve Obraniak gibi onun koşu yoluna ve defansın arkasına pas atan oyunculara sahip. Keza Alex ve Emre gibi bu pasları atabilecek iki oyuncumuz var. Eğer ki özellikle bu iki oyuncumuzun Sow'a atacağı paslar rakip defansları çözebilmek açısından önemli.
  • Sow ile ilgili olarak son kanım takımın en büyük sorunu olan gol sorununu büyük oranda halledecektir her ne kadar aklım Emenike'de kalmış olsa da, kendisi gol attığı gibi fizik gücünü kullanarak rakip defansları yıpratıcı özelliğinin de olması Alex ve Stoch'un yıpranma, yorulma seviyesini de düşürecektir ve böylece kendisi gol attığı gibi attıracaktır da.
Son olarak da son yıllarda değişen Fenerbahçe yabancı transfer harekatına değinmek istiyorum. Daum'un ilk geldiği 2003-2004 sezonunu Fenerbahçe yabancı transfer mantalitesinin değişmesinin miyadı olarak sayabiliriz her ne kadar arada Kezman, Güiza, Josico gibi isime, anlık performanslara aldanarak ve araştırılmadan yapılan transferler olsa da. Ancak özellikle Aykut Kocaman sportif direktörlüğe geldiğinden beri yapılan transferler gösteriyor ki artık daha akılcı, nokta atışı, ve uzun vadeli adımlar atılıyor. Stoch, Dia, Andre Santos, Niang, Ziegler, Emenike( keşke olsaydı)  ve Sow..

Moussa Sow'a hoşgeldin diyoruz..

2 yorum:

  1. Güzel ve detaylı bir analiz. Tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim.Umarım Moussa Sow da Fransa'da yaptıklarını Fenerbahçe'de de yaparda beklentileri karşılar.

    YanıtlaSil